Saturday, 12 April 2014

Switzerland, Alps Country.

Assalamualaikum everyone.
Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk meneruskan hidup yang diberi.
Actually, hampir 10 bulan aku tak post any latest updates on this blog.
Dah terlalu berhabuk.


Tujuan utama aku post blog kali ni adalah kerana aku nak post tentang sebuah negara yang tidak asing bagi masyarakat dunia which is Switzerland.
In addition, aku kena present pasal negara ni under my individual assignment for INC541, Intercultural Communication.
Btw, sorry sangat2 kalau aku ada campurkan Bahasa Melayu and English in this post because aku nak tarik attention from the countries around the world.. hehe.

Letoooppppp !!!

Ok lah, nama asal Switzerland ialah nama yang berasal dari perkataan Latin iaitu Confoederatio Helvetica, CH. Negara ini mengamalkan sistem republik berparlimen. Bern merupakan capital city untuk Switzerland.
In 1291, it falls under Holy Roman Empire and this country consists three cantons which are Schwyz, Uri and Unterwalden. Sekarang, Switzerland mempunyai 26 buah cantons.



Bendera Switzerland diambil daripada jata Canton of Schwyz. Biasanya bendera bagi orang Eropah, simbol Christianity mesti ada. Kerana mereka mengamalkan agama Kristian dalam hidup mereka. Tambahan pula, lambang salib itu melambangkan kestabilan politik Switzerland sebagai sebuah negara yang terdiri daripada 4 etnik yang berbeza which are French, German, Italian and Romansh.


Switzerland merupalan sebuah negara yang neutral di mana jika korang semua perasan, this country did not involved in First and Second World War. Sebab itu, Switzerland terkenal dengan negara yang neutral di mana negara ini tak join any alliances. For instance, European Union. Mereka join United Nations pun on 2002. Baru lagi kan? Haha.

Switzerland has four national languages which are French, German, Italian and Romansh. Apabila negara ini mempunyai 4 bahasa rasmi, tak semestinya mereka kena master semua languages ni. At least, Swiss people should be bilingual. Hal ini kerana, bahasa2 yang digunakan oleh mereka bergantung kepada kedudukan geografi yang mereka diami. French language is used on the west of Switzerland, German language is on north and central of Switzerland, while Italian language is applied on southern of Italy. For Romansh language, it is not very used by Swiss people due to the percentages who speak this language is less than 5 %.

Switzerland terkenal dengan coklat yang memang sedap. Contohnya, coklat Toblerone yang kita asyik nak beli, especially kalau pergi Langkawi kan. Korang kena tahu yang coklat tu berasal dari Switzerland. Jangan tahu nak beli je, kena tahu sejarah coklat ini juga yer....

Kalau nak pergi negara Switzerland, you must know do's and don'ts in order to avoid any conflict. Kalau dah ada kat sana tu, kita kena tolerate dengan diorang, cuba untuk bersabar, and be punctual in any business because they hate people who came late.

For don'ts, kita tak boleh cakap kuat2, especially on a cell phone. Nanti diorang rasa annoying dengan kita pulak. Jangan bagi hadiah yang mahal2 sangat, nanti diorang rasa curious dengan kita. Jangan tanya soalan peribadi macam salary, age and religion because they tend to love privacy. Jangan makan dekat luar sangat sebab mahal. Kalau korang nak tahu, Geneva dan Zurich merupakan antara bandar yang termahal di dunia, So, of course la kalau makan kat luar, banyak la duit yang mengalir... So, pandai2 la berjimat yer. Contohnya, makan Maggi???? Produktif sangat.. hehe.

So, itu je la yang beta mampu nak post... dah penat tangan2 ni. What I hope is that you guys know a little bit about Switzerland. I admit that my point is not too much but I certainly hope it helps you a bit.

Thank you everyone for spending ur time to read my blog..
So long..
Till we meet on the next post..
Assalamualaikum, bye bye bye..

No comments:

Post a Comment